Τα Ψάθινα Καπέλα

Μέρος 1

     Τίτλος δανεικός από το αγαπημένο βιβλίο της εφηβείας μου, διαβασμένο καλοκαίρι, κάτω από ένα μεγάλο πεύκο της «Villa Lahtara», απογεύματα, μετά από ατέλειωτες ώρες στη θάλασσα,τρώγοντας παγωτό περιχυμένο με σπιτικό σιρόπι βύσσινο. Μετά, γνώρισα την κόρη της, την Μαργαρίτα Καραπάνου με το «Rien Ne Va Plus» το βιβλίο με τις τσακισμένες σελίδες που με τάραξε, μου άφησε τις γρατζουνιές του: «Ο έρωτας είναι σατανικός: αναιρεί συνέχεια ό,τι υπόσχεται, και υπόσχεται συνέχεια ό,τι σκοπεύει να αναιρέσει στο μέλλον».     

       Mαργαρίτα Λυμπεράκη Tα ψάθινα καπέλα (1946)
Les cahiers des diables bleus
Mes chères amies,

      Επί του θέματός μας, ας συγκεντρωθούμε. Αφού επιλέξαμε το μαγιό μας, το θεμελειώδες ερώτημα που τίθεται είναι ποιό ύφος θα έχει το σκιάδιο -ελληνική λέξη- που θα φορέσουμε. Η λέξη καπέλο είναι λατινογενής, η ιταλική λέξη cappello σημαίνει κάλυμμα κεφαλής. Το σκιάδιο σημαίνει ‘προστατευτικό για τον ήλιο’. Ας μη ξεχνάμε τα «Σκιαδικά»: την εξέγερση της νεολαίας του 1859. Τα σκιάδια (ντόπια ψάθινα καπέλα, που κατασκευάζονταν στη Σίφνο και όχι τα εισαγόμενα από το εξωτερικό) έγιναν γρήγορα σήμα κατατεθέν της προοδευτικής νεολαίας της Αθήνας, των «Γαριβαλδινών», που έτσι δήλωνε την αντίθεσή της στον Όθωνα. Τα «Σκιαδικά» αποτέλεσαν την πρώτη δυναμική εκδήλωση του φοιτητικού κόσμου κατά των μεθόδων του καθεστώτος, όπου εμφανίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συναντάμε σε κάθε φοιτητική εξέγερση, μέχρι σήμερα.

Το καπέλο υπήρξε ανέκαθεν σύµβολο κοινωνικής τάξης και υποδήλωνε την ιδεολογία αλλά και οικονοµική θέση του ανθρώπου που το φορούσε. Από το κορίτσι µε το ψάθινο καπέλο στον οµώνυµο πίνακα του Ρενουάρ καιτου Μανέ, μέχρι τον δικό μαςΝικόλαο Λύτρα, τίποτα δεν παραπέµπει τόσο άµεσα σε καλοκαίρι όσο ένα ψάθινο καπέλο.
Με το να παρουσιάσουμε, γενικά τα καπέλα κάθε εποχής, κάθε κοινωνικής τάξης και για την κάθε περίσταση, προλαβαίνουμε να κάνουμε τρία διδακτορικά και ένα post-doc. Ας περιοριστούμε λοιπόν στα αγαπημένα καλοκαιρινά ψάθινα καπέλα και να δούμε ποιό στυλ μας ταιριάζει.

Νικόλαος Λύτρας, Το ψάθινο καπέλο (1923-26).
                                                         Jeune fille en chapeau d ‘étéEdouard Manet

Ρενουάρ -Κορίτσι με το ψάθινο καπέλο

Το ψάθινο καπέλο θυμίζει σε όλους ότι έχει έρθει το καλοκαίρι. Το λευκό ή το ivoire εκτόςτου ότι είναι τα must χρώματα του καλοκαιριού, επιτρέπουν να συνδυάσετε το ψάθινο καπέλο σας  με όποιο χρώμα και αν έχει το maillot de bain σας, φορώντας του μόνο, την αντίστοιχη κορδέλα.

Photography Chris Elwell

Coastal Living
  
  Πανέμορφές μου, επειδή όπως έχετε διαπιστώσει πασχίζω για την ευρύτερη educationσας, ένα ταξίδι στο χρόνο,θα μας βοηθήσει αφάνταστα για το styleτου καπέλου που θα πλαισιώσει το γοητευτικό μας πρόσωπο.

 1920

Straw Cloche Hat with Navy Silk Trim and Bow

  
   Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η τον μεγάλο πόλεμο όπως τον αποκαλούσαν τότε μη γνωρίζοντας το μέλλον, οι κοινωνικές και οι οικονομικές εξελίξεις άλλαξαν τελείως τον ρόλο των γυναικών και έγιναν επαναστατικές καινοτομίες στην γυναικεία εμφάνιση. Από τις αρχές του 1900, το καπέλο ήταν ήδη πολύ σημαντικό στοιχείο της γυναίκας της αστικής τάξης. Η Coco Chanel, πολύ πριν ασχοληθεί με τα ρούχα, κατασκεύαζε καπέλα που πουλούσε  στο πρώτο κατάστημα που άνοιξε το 1909.

  Το καπέλοκλος, είναι το καπέλο της δεκαετίας 1920,  ιδιαίτερο, απαραίτητο και με ανυπέρβλητο ύφος. Ας δούμε μερικά από αυτά.

                                                                            Twenties 1920 Crushable Ladies hat 

 

1920’s,Flapper cloche,Antique 

 1920’s Flapper Hat Cloche Church Hat

                                      1920s Vintage Flapper Straw Cloche Ha

Ιvory Cream Cloche Summer Hat

Carolina Millinery Company

1930

Summer Hat, c.1930, Clark, Janet

   Μεσοπόλεμος,και η extravagance  στο μεγαλείο της. Το μαύρισμα γίνεται μανία, τα μονοκόμματα μαγιό με βαθιά ανοιχτή πλάτη συναρπάζουν, ενώ τα γυαλιά ηλίου είναι το απόλυτο αξεσουάρ. Τα μεγάλα καπέλα με φαρδύ board, είναι εντυπωσιακά και  ιδανικά για κάτω από τον καυτό ήλιο.

Photo 1: 1930s Woman Wearing Halter Top and Straw Hat        

Photo 2: 1930s Boy Girl Holding Hands Walk Down Grassy Hill Wearing Overalls Carrying Straw Hat by H. Armstrong Roberts  

                                                                             Donation Jacques Henri Lartigue

 

Martin Munkácsi, ‘Nude in Straw Hat’

Late 1930’s red straw wide brimhat  

Bullocks Pasadena straw hat with silk flowers.

Gorgeous wide brim straw summer hat with black velvet trim

1940

  O Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βάζει τη μόδα σε δεύτερη μοίρα. Οι πρώτες ύλες γίνονται δυσεύρετες, αφού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τον εξοπλισμό πολέμου. Η ανέχεια δεν αφήνει περιθώρια σε οτιδήποτε. Για µερικά ψίχουλα µαταιοδοξίας, οι γυναίκες φορούν καπέλα που µοιάζουν µε τουρµπάνια από ξεφτισµένα κουρέλια που βρίσκουν σπίτι τους. Τα ψάθινα καπέλα, στολίζονται με απλές κορδέλες η και με φρέσκα

φρούτα και λουλούδια.

Summer hat, 1940 by Sally Victor
1940’s ‘simulated straw’ with applied decoration
Cherry Straw Shade Hat

1950

  Η πιο κολακευτική δεκαετία για τη γυναίκα. Το New Look του Christian Dior (1947), συνοδεύεται από πιο μικρά, με γεωμετρικά σχήματα καπέλα που τονίζουν την κομψότητα και το εκπλητικό style της εποχής.

Norman Parkinson photography
Vintage 1950 Brenda Original of Dallas White brim Summer Hat 
  

Vintage 1950 Amy New York Soft Pink brim Summer Hat

1960

  Η μόδα ανανεώνεται. Χαρακτηριστικό της η απελευθέρωση από υποχρεώσεις και ταμπού. Εμφανίζονται νέοι σχεδιαστές που θέλουν να κάνουν τη δική τους επανάσταση. Η ροκ μουσική, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση κάνει τη μόδα εκκεντρική. Η MaryQuant αλλά και ο André Courrèges κοντράρονται για την ανακάλυψη του μίνι. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν «αντιμόδες» με εφαρμογή κυρίως στη νεολαία.

Η μόδα στα καπέλα έχει λίγο από όλες τις περασμένες δεκαετίες,με κύριο χαρακτηριστικό το καπέλο κουβαδάκι.

1960’s fashion 
 
Photo1: Bridgette Bardot (1960) at her home ‘La Madrague’. Photography by Nicolas Tikhomiroff
Photo2: Lime green straw 1960s brim floppy sun hat
1970

   Η νεολαία προσπαθεί να βρεί διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στο συμβατικό τρόπο ζωής: ναρκωτικά, «ο ελεύθερος έρωτας» και τα κοινόβια, παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο πάνω σε αυτό, όπως και το φεμινιστικό κίνημα που θα είναι καθοριστικό για κάποιες κοινωνικές αλλαγές. Η δεκαετία του ’70 αποτελεί την έκρηξη του νοσταλγικού στυλ, το «Ινδικό» στυλ είναι το πιο προσιτό για τις νεαρές κοπέλες και οι ενδυματολογικές συμβατικότητες σχεδόν εξαφανίζονται εντελώς.

  Τα καπέλα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τη γυναικεία εμφάνιση. Η συγκεκριμένη δεκαετία ίσως είναι η μόνη που έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τις μεγάλες καπελίνες με στρογγυλό, κυματιστό γείσο.

Photo 1 & 3: 70′s style hat featuring a wide brim in an over sized floppy style”
Photo 2: BrigitteBardotchapeau 1970

   Δυστυχώς, τις επόμενες δεκαετίες, τα καπέλα κατέληξαν να φοριούνται σπάνια, η μόνο το καλοκαίρι στη θάλασσα και ελάχιστες γυναίκες το κράτησαν ως καθημερινό αξεσουάρ.

   Πανέμορφές μου,διακόπτω απότομα την κουβέντα μου μαζί σας πρέπει να τρέξω να πιάσω το καπέλο μου που έπεσε στη θάλασσα. Την επόμενη φορά που θα σας συναντήσω, θα μιλήσουμε για το αγαπημένο  καπέλο, τον παναμά, που είναι τρελλά «της μοδός» και για τις υπόλοιπες avantgarde στυλιστικές προτάσεις σε ψάθινα καπέλα,για ένα σκιερό καλοκαίρι.

Μέρος 2

Mes chères amies,

Photography Chris Elwell

Eυτυχώς, ένας δυναμικός νέος με γκρίζα μάτια και θεληματικό πιγούνι, βούτηξε στα γαλαζοπράσινα νερά και έπιασε το αγαπημένο μου καπέλο. Το άπλωσα με ένα μανταλάκι να στεγνώνει στον κυκλαδίτικο αέρα και συνεχίζω πανευτυχής την κουβέντα μου μαζί σας.Που είχαμε μείνει; Σωστά. Θα μιλήσουμε για το αγαπημένο καπέλο, τον παναμά,και θα σας παρουσιάσω στυλιστικές προτάσεις σε ψάθινα καπέλα για να κάψετε καρδιές τούτο το καλοκαίρι.

Antique Vogue, model with Panama hat

O Παναμάς, πριν από την κατασκευή της διώρυγας, ήταν ισθμός και το πέρασμα μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής της Αμερικής, αλλά και το λιμάνι απ’ όπου έφευγαν τα πλοία με προϊόντα της Λατινικής Αμερικής και προορισμό την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. . Ένα από τα προϊόντα ήταν και τα πλεκτά καπέλα του Εκουαδόρ. Η πρώτη ύλη εξάγεται από ένα συγκεκριμένο είδος φοίνικα(toquilla) που μεγαλώνει μόνο στις ακτές του Εκουαδόρ και σε υψόμετρο 100 έως 400 μέτρων. Οταν έφταναν τα Jipijapas -όπως έλεγαν τότε τα Panama hats- στον προορισμό τους, κανένας δεν θυμόταν τη χώρα παραγωγής τους, παρά μόνο το λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησαν. Αλλά και όσα παρέμεναν προς πώληση στον Παναμά, αγοράζονταν κατά εκατοντάδες από τους χρυσοθήρες ήθελαν να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο της Καλιφόρνια.

Πριν από την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά, η δημοτικότητα του καπέλου ήταν μόνο ανάμεσα στις εργατικές τάξεις. Στα έργα της διώρυγας του Παναμά οι εργάτες φορούν το ίδιο καπέλο, με το οποίο φωτογραφίζεται και ο προέδρος Ρούσβελτ στις 16 Νοεμβρίου του 1906 στο εργοτάξιο. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον Τύπο με ιδιαίτερο σχολιασμό για το «καπέλο Παναμά» του προέδρου.

Caribbean workers arriving in Panama.
President Roosevelt at the Panama Canal, 1906

Από την ημέρα αυτή οι άντρες της αστικής τάξης της εποχής άρχισαν να ψάχνουν για τα ανώτερα ποιοτικά καπέλα του Παναμά. Τα χειροποίητα Panama hat χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Το standard, το fino και το super fino, που έχει πίσω του περισσότερες από χίλιες ώρες εργασίας, περιέχει και μεταξωτές ίνες και πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 5 χιλιάδες ευρώ. Πολύ σημαντική παραμένει η πυκνότητα της ύφανσης, το ελαφρύ του βάρος και η ικανότητά του να αφήνει το κεφάλι να αναπνέει. Σύμφωνα επίσης με τους ειδικούς, ένα αυθεντικό Panama hat είναι χειροποίητο, μπορεί να διπλωθεί για να μεταφερθεί σε βαλίτσα χωρίς να χάσει τη φόρμα του, ενώ αποδεικνύεται και πολύ αποτελεσματικό σε μια ξαφνική βροχή, αφού εμποδίζει το νερό να το διαπεράσει.

Σήμερα, οι παλαιότερες βιοτεχνίες του Εκουαδόρ, στην Κουένκα και το Μοντεκρίστι εξακολουθούν να διατηρούν την παράδοση αν και οι παραλλαγές πλέον είναι δεκάδες, με τα σχέδια να ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα του άχυρου, την πυκνότητα ύφανσης, την κορδέλα, το μέγεθος, το γείσο και τον τόπο παραγωγής: Το κλασικό Fedora, το Μοntecristi, το Μοnte Carlo, τo «Κόλπος του Παναμά» (που προτιμάται από τους παίκτες γκολφ).

                                                                                         J.Crew Panama Hat

Παραμένει πάντα το πιο ενδιαφέρον καπέλο του καλοκαιριού για άνδρες,αλλά και για γυναίκες.


Πανέμορφές μου, ήρθε η ώρα των προτάσεων σε επίπεδο καπέλου. Σας θέλω τολμηρές στις προτιμήσεις σας, δυναμικές στον τρόπο που θα φοράτε τα καπέλα σας και μην ξεχνάτε: οι επιλογές σας πρέπει να μην είναι banal, κοινότυπες, βαρετές, και να σας κάνουν να χάνεστε μέσα στο πλήθος.

                                                                                        J.Crew Panama Hat

1. Panama hat. Διαλέξτε όποιο είδος, όποια κατηγορία, όποια κορδέλα, το καπέλο έχει style από μόνο του, πόσο μάλλον πάνω στο γοητευτικό σας κεφάλι.

                                                                    Seeking the muse, Cloche hat.
                                                                                   Ralph Lauren Cloche hat.

2. Cloche hat. Καταπληκτική avant garde εμφάνιση προσδίδει το συγκεκριμένο καπέλο της δεκαετίας του 20, στολισμένο είτε με απλή κορδέλα είτε με άνθη. Προσοχή στα ρούχα και τα accessoires που θα το συνοδεύσετε.

                                                             Spring/Summer Eric Javits hats Dip Brim.

3. Σας προχωράω σε καπέλο Dynasty. Είτε ασπρόμαυρο, είτε σε απλή ψάθα η πριγκιπική ακαταμάχητη γοητεία που αναδύει είναι σχεδόν χειροπιαστή.

                                                                    Schiaparelli royal crown straw hat!

4. Για να σας ανεβάσω το level από πριγκιπικό σε βασιλικό αυτό το τελείως σουρρεαλιστικό καπέλο, σχεδιασμένο από ποιάν άλλη, την Έλσα Σκιαπαρέλλι , θα σας ανεβάσει πλήρως στη σφαίρα των γαλαζοαίματων και θα σας ξεχωρίσει από τους απλούς θνητούς. Προσοχή στις απομιμήσεις από ευγενή μέταλλα.

                                                                         The Squishee hat. Eric Javits hats.

5. Τέρμα τα μεγαλεία, παραπήρατε φόρα. Σειρά έχει ένα απλό, ψάθινο μοντελάκι, μαζεμένο και ταπεινό με εξαιρετική φόρμα για τους γνώστες της γεωμετρίας.

                                                               Gatsby-inspired straw hat. Photo by Nick Harvey/WireImage.

6. Ένα εξαίσιο ψάθινο καπέλο εμπνευσμένο από τον Great Gatsby (επική ταινία) που ταιριάζει σε τσαχπίνικα μουτράκια.

                                                                                                         D&G

7. Και επειδή σας έριξα στα χαμηλά, σας φτιάχνω το κέφι με υπερπαραγωγή καπέλο με ξέφτια που τελειώνουν σε φούντα στο επάνω μέρος.

8. Για να ξεχωρίσετε πλήρως από το ασήμαντο πλήθος, σούπερ υπερπαραγωγή με δυσεύρετο καπέλο από άπλεχτες, ψάθινες λωρίδες. Δεν γνωρίζω όμως τι γίνεται,όταν σηκωθεί το κυκλαδίτικο μελτέμι, εάν διαλύεται στα «εξ΄ών συνετέθει» και τρέχετε να μαζέψετε τα χορταρικά στα ανεμοδαρμένα σοκάκια της Ανάφης.Παρηγορηθείτε oτι θα κάνετε πολλές γνωριμίες και όχι μόνο μία ,όπως εγώ, που το δικό μου καπέλο ήταν compact.

9. Mεγάλη καπελίνα με στρογγυλό, υπερμεγέθες γείσο .Πλεονεκτήματα: έχετε υπέροχο σώμα και comme ci, comme ça πρόσωπο. (θεωρητικό το σχήμα, πρακτικά είμαστε όλες πανέμορφες). Με το γείσο κατεβασμένο είστε θεά, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να παρακολουθείτε ό,τι συμβαίνει γύρω σας χωρίς να καρφώνεστε.

                                                                   Helene Berman Bow Straw Floppy Pirate Hat.

Σε περίπτωση αλλαγής προσώπου στον Dr. Ivo Pitanguy στη Βραζιλία δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούργιο καπέλο. Το αναδιπλώνετε σε πειρατικό στυλ, με έναν θηριώδους ιδιοσυγκρασίας φιόγκο και φαίνεται όλη σας η επένδυση.

Karen Walker straw cone hat

Coastal Living

10. Σας λείπει ύψος, και φοράτε αυτούς τους φρικαλέους κοθόρνους που είναι της ¨μοδός¨,των ογδονταπέντε πόντων τακούνι με τους πενήντα μπροστά (μην τους φοράτε, σας παρακαλώ πολύ, εκτός του ότι κινδυνεύετε με κατάγματα εάν πέσετε από τέτοιο ύψος, τονίζετε το πόσο κοντή είστε και το πρόβλημα που έχετε με αυτό, παραπέμποντας ταυτόχρονα σε kitsch αισθητική).Εγώ,πανέμορφες μου σας έχω τη λύση: καπέλο, ημίψηλο, σε ψάθα, είτε Α. στον αστικό χώρο, είτε Β. στον αγροτικό, που σας φτάνει σε ένα επιθυμητό τελικό ύψος. Μπορείτε να κρύβετε και λαγούς μέσα-ο κλασσικός διπλός πάτος- και να κάνετε πλακίτσες στους φίλους σας,με μοναδική υποχρέωση στα θερινά υπαίθρια θεάματα να κάθεστε στην τελευταία θέση προς αποφυγή ενοχλήσεων.

11. Πανέμορφο καπέλο, ιδιαίτερα θηλυκό, ταιριάζει σε πρόσωπα με έντονες γωνίες που έρχονται σε αντίθεση με τα μαλακά κύματα του στρογγυλεμένου γείσου.

Kaminski hat created from natural raffia with floral tease on the side.

Σας απαγορεύω ρητά:

Photo by Fox Photos/Getty Images, 1939

(Women covering up on the beach at Nassau with straw hats).1. Η άλλη χρήση του καπέλου σας εκτός από αυτή του σκίαστρου της κεφαλής σας.

Paulette Goddard in flowered hat.

2. Στολισμός επιταφείου του καπέλου σας μέχρι τελικής πτώσεως. Ένα, άντε δύο λουλουδάκια είναι αρκετά.

3. Να φοράτε δημοσίως το καπέλο νούμερο 8 με κόντρα τον άνεμο. Τα ξέφτια θα αναδύονται και θα κινούνται με τρόπο θριλλερικό, τόσο που ο Norman Beits στο Ψυχώ θα σας φαίνεται απλώς γλυκούλης.

Πανέμορφές μου, το καπέλο μου στέγνωσε, το φοράω στολίζοντάς το με ένα υπέροχο γαλάζιο φουλάρι και ατενίζω τα αγαπημένα κυκλαδίτικα νερά ευχόμενη σε εσάς καλό καλοκαίρι και τρελλές  επιτυχίες. 

Je vous embrasse très fort,

                                Bessy.

Από την αγαπημένη μας Μπέσσυ Γιοβρή!

Advertisements
Με ετικέτα , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: