Η αίσθηση του να φοράς ένα ρούχο που έχεις εσύ η ίδια σχεδιάσει και ράψει.

Mes  chères  amies,

Το Σάββατο,6 Απριλίου, έγινε το διάσημο πλέον Open Day του THEIA Lab, μέσα σε μια πανέμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα, γεμάτη δημιουργικότητα, χρώματα, ιδέες και φαντασία, όσον αφορά στις υπέροχες μικρές κατασκευές που έφτιαχναν οι φίλες που ήταν μαζί μας στα workshops.

blog1 Στον κεντρικό τοίχο προβάλλονταν slides από τις διαλέξεις που έγιναν στο THEIA Lab για την ιστορία της μόδας (εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι η προβολή δεν θα γινόταν αν δεν ήταν ο υπέροχος Νικηφόρος που με βοήθησε να ξεμπλοκάρει το laptop μου, αυτό το όργανο του διαβόλου που κουβαλάω μαζί μου και με σαμποτάρει στις πιο κρίσιμες στιγμές). Θα τονίσω επίσης ότι ο υπέροχος Νικηφόρος, προκειμένου να αποφύγω το υπογλώσσιο μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, μου έφερε να δοκιμάσω μικρές gourmet ιστορίες που ήταν θεσπέσιες και μου δημιούργησαν την επιθυμία να τρέξω γρήγορα στο γοητευτικό εστιατόριο του, το Aleria, ώστε να συνεχίσω την γευστική πανδαισία. Σε έναν παράλληλο σύμπαν  σίγουρα η ειδικότητα μου θα είναι κριτικός εστιατορίων, μιας και είμαι κυνηγός τους εδώ και χρόνια.

blog2 Περιφερόμενη από πάγκο σε πάγκο εργασίας,  ανάλογα με το αντικείμενο, πίνοντας άφθονο  panaché  (πρόκειται για έναν συνδυασμό μπύρας και λεμονάδας που συνηθίζουν να πίνουν οι Γάλλοι τις μεσημεριανές ώρες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους το απόγευμα), έμεινα για άλλη μια φορά έκπληκτη, όπως και στο περίφημο Knitting for a Cause, από την επιθυμία για ένα όμορφο αποτέλεσμα, την συνδυαστική στα χρώματα και τα υλικά, την εφευρετικότητα για πιο πρωτότυπες και  διαφορετικές κατασκευές, πάντα κάτω από τις οδηγίες της ακούραστης Αλίκης, της λατρευτής Μέλπως, του κομψότατου Ντένη, της γλυκύτατης Αθηνάς και της δημιουργικής Χρυσάνθης και της αγαπημένης Ντίνας.

blog3

Μέσα  σε αυτές τις πέντε ώρες των workshops, που ήταν πέντε ώρες εντατικής δουλειάς  και για τους διδάσκοντες αλλά και για τους διδασκόμενους, βγήκε προς τα έξω μία απίστευτη δημιουργικότητα που διαψεύδει τρανταχτά όλες τις δοξασίες και τις απόψεις για το πώς δουλεύουμε στον τόπο μας, όταν μας δοθεί βέβαια η ευκαιρία να έχουμε αντικείμενο απασχόλησης.

blog

Στο τελείωμα της ημέρας δύο συμπαθέστατα κορίτσια με πλησίασαν για να τους δώσω πληροφορίες για το πρόγραμμα πατρόν- ραπτικής. Όπως καταλαβαίνετε, Πανέμορφες μου, ως πρώην performer, model, actress  and architect,  έχω τη δυνατότητα να κινούμαι μέσα σε έναν χώρο, δίνοντας την ψευδαίσθηση της άμεσης οικειοποίησης του. Εξήγησα ότι δεν ανήκω στους διδάσκοντες, αλλά είμαι μαθήτρια του ΤΗΕΙΑ Lab και τότε με ρώτησαν ποια είναι η εμπειρία μου από τη σχολή και γιατί  μου αρέσει  αυτό που μαθαίνω. Αυτή η ερώτηση είναι και η αφορμή και η αιτία αυτού του σημειώματος.

blog6

Λέγεται πως οι δύο τέχνες που πρώτα σου δημιουργούν συγκινησιακό φαινόμενο και μετά μπαίνεις στη διαδικασία ανάλυσης-όλα αυτά σε κλάσματα του δευτερολέπτου- είναι η μουσική και η αρχιτεκτονική. Για τη μουσική  σίγουρα το έχετε νιώσει, για την αρχιτεκτονική συμβαίνει όταν μπαίνεις μέσα στο κτίριο, στη μήτρα, στο κέλυφος που σε περιβάλλει. Θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που μικρή μπήκα στο Centre Georges Pompidou, το γνωστό Beaubourg και βούρκωσα. Ήταν τόσο έντονο το συναίσθημα που μου προκάλεσε το εσωτερικό του συγκεκριμένου κτιρίου.

Architects: Renzo Piano, Richard Rogers


Όλες  όμως οι τέχνες έχουν ένα αναμφισβήτητα κοινό σημείο. Τη δημιουργικότητα και την αίσθηση που προκαλεί η υλοποίηση της σε κάθε μορφή. Ας το συζητήσουμε αυτό. Ξεκίνησα  με τον hard way. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός σπιτιού είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, με υψηλό κόστος και ταυτόχρονη συνεργασία πλήθους ειδικοτήτων, προμηθευτών και συνεργείων που πρέπει να είσαι πάντα δίπλα τους για να τους καθοδηγείς και να τους συντονίζεις. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός ρούχου είναι μία διαδικασία πολύ πιο σύντομη χρονικά και έχει το καλό ότι εξαρτάται μόνο από σένα, αν έχεις μάθει  σωστά πατρόν και ραπτική. Εάν δε η κατασκευή είναι απλή, π.χ.  μία  ίσια pencil φούστα, μπορείς το πρωί να αγοράσεις το ύφασμα, μέχρι το μεσημέρι να κάνεις το κόψιμο με βάση το πατρόν, μέχρι το απόγευμα να την έχεις ράψει και το βράδυ να τη φορέσεις!

blog8

Η γοητεία βέβαια έρχεται όταν περνάς σε πιο πολύπλοκο σχεδιασμό, με παράλληλη χρήση διαφορετικών υφασμάτων όπου το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και στην κυριολεξία στο βαθμό που ίδιο κομμάτι δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Τα δε ρούχα είναι αποκλειστικά ραμμένα με βάση τις δικές σου διαστάσεις, και όχι στο περίπου των τυποποιημένων νούμερων της αγοράς, και έχεις τη δυνατότητα να τονίσεις τα δυνατά σημεία του σώματος σου, ενώ παράλληλα μπορείς να αποκρύψεις τα δύσκολα. Είναι απίστευτο το πώς ένα καλοραμμένο ρούχο, sur mesure, μπορεί να κολακέψει το γυναικείο σώμα.

Elegant 50s

Ταυτόχρονα, αν έχεις τη δυνατότητα της επιλογής μιας συγκεκριμένης αισθητικής, που αυτή ποικίλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με τα βιώματα του, τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του και τις επιλογές του, μπορείς να δημιουργήσεις μία σειρά ρούχων άμεσα αναγνωρίσιμων που φέρουν με μια έννοια τη δική σου σφραγίδα.

geometric fashion Issey Miyake collection

From fairytales and romance, THEIA collection

Δεν θα αναφέρω το κόστος , γιατί εκεί κατάλαβα τις απίστευτα τεράστιες διαφορές και είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που ένοιωσα θύμα με τα τόσα χρήματα που έχω ξοδέψει για έτοιμα ρούχα. Το παλαβό είναι πως λίγα από αυτά μου άρεσαν σε ποσοστό 100%, ακόμα και αν ήταν ακριβά, γιατί ως τελειομανής Παρθένος, πάντα ήθελα μία άλλη απόχρωση, μία διαφορετική λεπτομέρεια, ένα άλλο μήκος έστω και δύο εκατοστών στο μανίκι. Το υπέροχο είναι ότι μαθαίνοντας το πατρόν και τη ραπτική μπορούμε να έχουμε το ρούχο που θέλουμε, στο ύφασμα που θέλουμε, στο σχέδιο που θέλουμε,  στο χρώμα που θέλουμε,  στις διαστάσεις που θέλουμε, στα  χρήματα που δεν θέλουμε αλλά τέλος πάντων είναι τα ελάχιστα. blog12 Η φροντίδα, ο χρόνος που ξόδεψες για αυτό, να το φανταστείς, να το σχεδιάσεις και τελικά να το κατασκευάσεις, του δίνουν αξία ανεκτίμητη, σαν το τριαντάφυλλο του μικρού πρίγκιπα, αναφορά σε ένα βιβλίο που μπορεί να πρωτοδιαβάσαμε στα παιδικά μας χρόνια, αλλά κάθε φορά που ανατρέχουμε σε αυτό, διαπιστώνουμε ότι οι φράσεις του είναι διαχρονικές.

blog13

«Ο χρόνος που έδωσες  για το τριαντάφυλλό σου αυτός είναι που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό.» Le petit prince de Antoine de Saint-Exupéry

Je vous embrasse très fort Bessy.

by the lovely author Bessy Giovri
Advertisements
Με ετικέτα , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements