Δίαιτες, δίαιτες, δίαιτες…

Mes chères amies,
Το φαινόμενο είναι εποχιακό. Μέσα Απριλίου, αρχές Μαΐου, όλες μου οι φίλες ανεξαιρέτου οικονομικής κατάστασης, φυσικού κάλλους, διανοητικής ισορροπίας,  κοινωνικής τάξης, ηλικίας, χρώματος μαλλιών, βάρους, μορφωτικού επιπέδου, κάνουν την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει να ξεκινήσω δίαιτα, έρχεται τι καλοκαίρι». Οι δύο αυτές προτάσεις, συνώνυμα.

diaites blog 1

Όλον  τον  χειμώνα, έτρωγαν σαν να μην υπάρχει το αύριο, αναστέναζαν οι ταβέρνες από τα κοψίδια και τις τηγανητές πατάτες και τα gourmet εστιατόρια από τις καραμελωμένες βλεφαρίδες αστακού. Ειδικά όταν έβγαιναν με κάποιον ενδιαφέροντα τύπο, σε στυλ  Scarlett O’Hara που έτρωγε το κέικ πριν πάει στο barbeque,  χτυπούσαν  πριν τα διπλά πιτόγυρα  για να παραγγείλουν απλώς μία πράσινη σαλάτα, χωρίς sauce παρακαλώ, που την τσιμπολογούσαν επί ώρες κοιτάζοντας, χαμογελώντας γοητευτικά, τον συνομιλητή τους. Αν για κάποιο λόγο, δεν είχαν προλάβει, η επιστροφή στο σπίτι τις μικρές πρωινές ώρες σήμαινε επιδρομή- καταιγίδα της ερήμου σε Ιράν, Ιράκ και όποιον πάρει ο χάρος στο ψυγείο.

diaites blog 2

Θα ξεκινήσω την δίαιτα του George Clooney, μου δήλωσε με στόμφο μια φίλη μου χθες το πρωί. Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να τη ρωτήσω τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δίαιτα. Τρία διδακτορικά και ένα post doc κάνω πάνω στον τομέα. Η δίαιτα με τις θερμίδες, η δίαιτα του αστροναύτη, η δίαιτα Atkins, η δίαιτα South Beach, η δίαιτα “Drop 10″, η δίαιτα Dukan οι δίαιτες των μοντέλων, η δίαιτα  Οrac, η δίαιτα του καρδιοπαθή, η δίαιτα της σούπας,  η δίαιτα Express, η δίαιτα της Σοκολάτας,  η δίαιτα των τριών ημερών,  η δίαιτα των δέκα ημερών,  η δίαιτα  Ζώνης, οι χημικές δίαιτες, η  δίαιτα της νύφης ( για να χωρέσει στο νυφικό φαντάζομαι), η δίαιτα του ανανά, της αγκινάρας, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αλλά και εκείνη μόνο με υδατάνθρακες, οι δίαιτες που χάνεις 15 κιλά σε μια εβδομάδα, οι δίαιτες που χάνεις 30 κιλά σε μία ώρα, οι δίαιτες που σε εξαφανίζουν και γίνεσαι αόρατη και κυκλοφορείς χωρίς να σε βλέπουν και έτσι μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι λένε τα κακά στόματα για σένα, η δίαιτα του Αχ Παναγία μου, που τρως τον άμπακα και μετά τρίβοντας την κοιλιά σου λες  Αχ Παναγία μου , etc etc.

diaites blog 3

The Fat Women by Igor Grabar, 1904.

Αρχίζει λοιπόν, χρόνια τώρα το γνωρίζω το σενάριο, μία από τις περίφημες δίαιτες που συνήθως ξεκινάνε Δευτέρα πρωί και τελειώνουν άδοξα Δευτέρα μεσημέρι, ίσως και λίγο παραπάνω για τις πιο ανθεκτικές. Η δίαιτα αυτή δε δούλεψε σε εμένα, μου έλεγε πρόσφατα φίλη, τρώγοντας μανιωδώς  ένα πακέτο τσιπς γίγας, να φανταστείς έτρωγα ένα μαρουλόφυλλο την ημέρα και αποτέλεσμα μηδέν, θα προχωρήσω στην επόμενη.

Η όλη ιστορία μου θυμίζει τον αυτομαστίγωμα με το Cilice που χρησιμοποιούν οι καθολικοί και είδαμε να χρησιμοποιεί ο αλμπίνος καλόγερος Σίλας της Opus Dei στον κώδικα Ντα Βίντσι. Οι ρίζες του θρησκευτικού αυτοβασανισμού ιδίως με το αυτομαστίγωμα προϋπήρχαν του χριστιανισμού αλλά ιδίως κατά τον μεσαίωνα γνώρισε πρωτοφανή έξαρση γιατί το ιερατείο είχε καλλιεργήσει  την  άποψη ότι το σώμα είναι κάτι μιαρό και αμαρτωλό, που πρέπει να εξαγνιστεί.

diaites blog 4

Annie Leibovitz, 1984. Via HC.

Πανέμορφες μου, το σώμα μας το αγαπάμε, το λατρεύουμε όπως είναι και με τα κιλάκια του και με τις καμπύλες του και με όλα του τα κάλλη. Χάνουμε κιλά μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας. Αλλιώς απολαμβάνουμε τις γεύσεις μας, πίνουμε τα ποτάκια μας και γενικά είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι. Ξέρετε καμία στεγνή, αδύνατη, ξερακιανή στερημένη γυναίκα που να είναι μέσα στη τρελλή χαρά; Οι υδατάνθρακες, οι σοκολάτες μας κάνουν χαρούμενες και οι γυναίκες με καμπύλες είναι γυναίκες του πάθους που ξέρουν να γλεντούν τη ζωή τους.

diaites blog 5

Και ποιός , πείτε μου, ποιος είναι αυτός που όρισε ότι το πρότυπο της ομορφιάς και της θελκτικότητας είναι το πετσί πάνω στο κόκκαλο. Ας πάμε πίσω στην ιστορία, όπου στο πρότυπο της γοητευτικής γυναίκας κυριαρχούσαν οι καμπύλες, σαν δείγμα ευπορίας, ευρωστίας και γονιμότητας. Για να μη σας πάω στην εποχή της Αναγέννησης, όπου έδεναν τις γυναίκες στα ανάκλιντρα για να μη κουνιούνται και καίνε θερμίδες, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο λίπος. Και μη μου πείτε ότι αυτό σας φαίνεται περίεργο, στο βαθμό που και η σημερινή γυναίκα περνάει ατέλειωτες ώρες ξαπλωμένη και ακίνητη στον ήλιο με σκοπό να μαυρίσει γιατί αυτό επιβάλλει σήμερα το πρότυπο. Τον περασμένο αιώνα μαυρισμένες ήταν μόνο οι γυναίκες που δούλευαν στα χωράφια και οι εξωτερικές δούλες του σπιτιού, ενώ ο ήλιος δεν έπρεπε να δει το λευκό, αρυτίδωτο, υπέροχο πρόσωπο της αριστοκράτισσας
Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι δεν πρέπει να πέφτουμε στις παγίδες του πως πρέπει να είμαστε, αλλά να κάνουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι ταιριάζει στον εαυτό μας.
Στη δεκαετία του ΄40 αναφέρεται ότι τα πρότυπα άλλαξαν λόγω ανάγκης , η διανομή του υφάσματος οδήγησε σε ένα σύστημα κουπονιών.  Ο  ποδόγυρος ανέβηκε  και λιγότερο ύφασμα σήμαινε αδύνατη σιλουέτα με στενές γραμμές στη λεκάνη και με κοψίματα εμφανή. Αυτό ήταν το ύφος της μόδας από ανάγκη. Πολύ πριν την δεκαετία του ΄60, επομένως καθιερώθηκε το αδύνατο μοντέλο και αυτό λόγω έλλειψης φαγητού και περιορισμένου υφάσματος.
Ας κάνουμε όμως μια βόλτα σε διαχρονικά έργα τέχνης για να παρατηρήσουμε τις γυναικείες μορφές και ας ρίξουμε μια ματιά και σε πρότυπα γυναικών που κυριάρχησαν  σαν οι πιο ποθητές γυναίκες στον ανδρικό πληθυσμό.

Ας ξεκινήσουμε από  «το  φιλί» του Auguste Rodin. Το γλυπτό, το φιλί, είχε αρχικά τον τίτλο Francesca da Rimini , καθώς απεικονίζει το 13ο αιώνα ιταλίδα ευγενή του 13ου αιώνα , αποθανατισμένη στην Κόλαση του Δάντη (Κύκλος 2), που ερωτεύεται τον νεότερο αδελφός Paolo του συζύγου της Giovanni Malatesta . Έχοντας ερωτευθεί  διαβάζοντας την ιστορία του Λάνσελοτ και Γκουίνεβιρ , το ζευγάρι αποκαλύφθηκε και σκοτώθηκε από τον σύζυγο της  Francesca.  Δείτε προσεκτικά την περίφημη Francesca που ενέπνευσε ένα τόσο μεγάλο έρωτα και πείτε μου, σας φαίνεται να πάσχει από ανορεξία;

Auguste Rodin,1887, Le Baiser (Το φιλί).

Προχωράμε στον γαλλικό ιμπρεσιονισμό και τον πασίγνωστο Pierre-Auguste Renoir.

Pierre-Auguste Renoir, A Young Girl with Daisies, Metropolitan Museum of Art New York City

Pierre-Auguste Renoir , Seated Bather, 1883-1884, Fogg Art Museum, Harvard University, Cambridge, MA

diaites blog 9

Pierre-Auguste Renoir , “Gabrielle with a rose”, 1911

Τρεις από τις φαντασμαγορικές, εκτυφλωτικές, πανέμορφες γυναίκες του Renoir. Το νέο κορίτσι με τις μαργαρίτες, η καθισμένη λουόμενη και η περίφημη Γαβιέλλα με το τριαντάφυλλο είναι άμεσα ερωτεύσιμες.

Σας πάω ακόμα παραπέρα στις ντίβες του 1950 που αποτέλεσαν ερωτικά πρότυπα και σύμβολα .

diaites blog 10

Marilyn Monroe’s White Bathing Suit 1950s

Συνηθισμένοι να βλέπουμε τα οστεώδη μοντέλα του σήμερα , οι εικόνες της 1950’s sex goddess Marilyn Monroe  τώρα  φαίνονται περίεργες.

diaites blog 11

Elizabeth Taylor,portrait 1950

diaites blog 12

Elizabeth Taylor, Cat On A Hot Tin Roof, ‘Maggie the Cat’, 1958

Και η πανέμορφη Elizabeth Taylor,τα είχε τα μπρατσάκια της.

diaites blog 13

Anita Ekberg 1950, Curvy revolution!

Θεά του ερωτισμού η Anita Ekberg  , δεν υπάρχουν λόγια.

diaites blog 14

“Better dead than fat” or “plutôt mourir qu’être grosse” could be the motto of a growing number of French women.

Την αναγνωρίζετε;

diaites blog 15

Καμπάνια για αδυνάτισμα, συνέπειες καταστροφικές.
Τώρα πείτε μου ποια προτιμάτε, αυτήν

diaites blog 16

Η αυτήν;

diaites blog 17

Monica Bellucci

Και τελειώνω με δύο μυθικές μορφές της μουσικής που δεν χρειάζονται συστάσεις και που είναι αναγνωρισμένες για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό τους στυλ, και τις απίστευτες φωνητικές τους δυνατότητες. Οι διαστάσεις του σώματος τους είναι πλήρως αδιάφορες μπροστά στις διαστάσεις  των χαρισματικών  φωνών τους.
Στη περίπτωση τους δεν ισχύει το motto των εγχώριων αοιδών, ¨και από φωνή κορμάρα..¨

diaites blog 18

Aretha Franklin, Queen of Soul

diaites blog 19

Bessie Smith ,The Empress of the Blues

Πανέμορφες μου, έχοντας ολοκληρώσει σε ένα βαθμό τα λεγόμενα μου κατευθύνομαι προς τα βινύλια μου και βάζω να ακούσω τη συνονόματη μου σε μια λατρευτή ηχογράφηση του 1923, το περίφημο Baby Won’t You Please Come Home.

diaites blog 20

Bessie Smith — Baby Won’t You Please Come Home 1923

Και οι στίχοι με προβληματίζουν. Τι θα δει το Baby  όταν γυρίσει Home; Την  αιθέρια ,αέρινη ύπαρξη που άφησε όταν έφυγε, η μια αφρατούλα σφηνωμένη μέσα σε έναν μασσαζοκορσέ και στη χειρότερη περίπτωση μια τύπισσα πασαλειμμένη με κρέμες αδυνατίσματος και τυλιγμένη σφιχτά σαν λουκάνικο με αυτές τις διαφανείς μεμβράνες που διαφημίζουν στην τηλεόραση;  Όχι,όχι , το Baby δεν πρέπει να γυρίσει Home, γιατί θα κάνει μεταβολή και μην τον είδατε τον Παναγή, αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι το όνομα του Baby.

Η τεχνολογία δεν προχωράει. Πρέπει να εφευρεθούν τρείς τουλάχιστον καινοτομίες. Ο διακτινισμός- (πόσες φορές πτώματα μετά από τη δουλειά η μετά από ένα πλούσιο δείπνο δεν θα θέλατε να διακτινιστείτε  απ’ ευθείας στο κρεβάτι σας  χωρίς  να χρειαστεί να οδηγήσετε)-, η τηλεμεταφορά, ( το που είναι το control της τηλεόρασης, το που βρίσκεται το ασύρματο τηλέφωνο η το που άφησα αυτά  τα ρημάδια τα κλειδιά του σπιτιού θα ανήκουν στο παρελθόν ) και τέλος η συσκευή ολικής λιποαναρρόφησης που σε δευτερόλεπτα  σε επαναφέρει στα κιλά που θέλεις.
Για να ολοκληρώσω την ευτυχία μου , σκεπτόμενη ότι αν πετύχω τις εφευρέσεις μου θα γίνω πιο πλούσια και από τον Bill Gates, τσακίζω ένα θεσπέσιο διπλό Cheesecake και δε ξέρω αν θαμπορώ να μείνω μόνο εκεί. Αλήθεια, έχει πολλές θερμίδες; Ποια δίαιτα το επιτρέπει; Απαντήστε μου, βοηθείστε με………

diaites blog 21

by the lovely author Bessy Giovri

Je  vous embrasse  très  fort
Bessy.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements